Onze 111 jaar

Paperback
Nombre de pages
208 p.
22,00 €

Nergens zie je de maatschappelijke normen en waarden zo duidelijk verschuiven als in het onderwijs. Wie herinnert zich nog het stof van de buizenstoof, het krassen van de griffel op de lei, ‘toppen’ of ‘pekkelen’ op de speelplaats of de harde hand van de onderwijzer? Of misschien ben je jonger en schreef je met een balpen, verzamelde je stickers, moest je vooral begrijpen en minder van buiten leren, en geloofde je leraar eerder in een pedagogisch verantwoordgesprek na de les dan in hopen strafwerk?

In Onze 111 jaar schetst Marc Wildemeersch de boeiende periode van de twintigste eeuw via unieke verhalen uit het erfgoed van drie Brugse leraars. Het verhaal start in 1888 in Koolkerke, bij de geboorte van zijn grootvader Alfons, en eindigt in 1999, het sterfjaar van zijn vader Laurent. De auteur neemt je die generaties lang mee, van het bekrompen begin van de vorige eeuw via de beide wereldoorlogen, de Schoolstrijd, de wilde jaren zestig en de kater die erop volgde, tot aan de drempel van het internettijdperk. Hij illustreert zijn panoramisch overzicht rijkelijk met boeiende mondelinge getuigenissen, foto’s en handgeschreven stukken uit zijn eigen archief.

Het boek is een must voor iedereen die de onderwijswereld een warm hart toedraagt, maar spreekt ook een breder publiek aan. De auteur doorspekt zijn verhaal met grote en kleine feiten uit de lokale en mondiale geschiedenis.

Détails du produit
Détails du produit
Sous-titreDrie generaties Brugse leraars in de twintigste eeuw
ISBN9789492944535
Année2019
NUR695
Format150 x 230 mm
Nombre de pages208 p.
À propos de l’auteur

Marc Wildemeersch geeft al 38 jaar les, eerst in Blankenberge, daarna in Heist. Hij schreef eerder historische fictie en non-fictie. Zijn biografie over Georges Kopp, de commandant van George Orwell, kende een succesvolle Engelse vertaling.