Hypotheekbewaarders in België: meer dan 200 jaar geschiedenis

Paperback
Volume
257 p.
€ 28,00
De hypotheekbewaring is een belangrijke overheidsdienst die zorgt voor de ‘openbaarmaking’ van de akten betreffende onroerende eigendom en hypotheek. De hypotheekbewaarder is de persoonlijk aansprakelijke openbare ambtenaar die de leiding heeft van die hypotheekbewaring. Zijn statuut gaat terug op een wet van 21 ventôse jaar VII (11 maart 1799). De hypotheekbewaarder is bijgevolg zeer belangrijk voor de vastgoedmarkt en voor het kredietwezen in België.
Eind 2016 hervormde de wetgever het statuut van de hypotheekbewaarder drastisch door de afschaffing van de wet van 21 ventôse jaar VII (11 maart 1799). Ook de inrichting van de hypotheekbewaringen wordt grondig hervormd. Deze hervormingen zijn een belangrijke mijlpaal in de Belgische administratieve geschiedenis en een uitgelezen moment om stil te staan bij de geschiedenis van de hypotheekbewaarder en de hypotheekbewaring in België.
Productdetails
Productdetails
ISBN9789073626324
Jaar2016
NUR680
Formaat160 x 240 mm
Volume257 p.
OrganisatieKoninklijke Federatie der Hypotheekbewaarders van België
Over de auteur
Guido De Latte is sinds 1994 hypotheekbewaarder op het 4de kantoor te Antwerpen (de ‘scheepshypotheekbewaring’) en sinds 1996 secretaris en schatbewaarder van de VZW Koninklijke Federatie der Hypotheekbewaarders van België. Hij is de laatste hypotheekbewaarder in functie die bij koninklijk besluit vast werd benoemd onder het statuut van de wet van 21 ventôse jaar VII. Zijn collega’s zijn sinds 2003 allemaal aangesteld als hypotheekbewaarders ad interim. Hij is dus uitstekend geplaatst om de geschiedenis van de hypotheekbewaarders en de hypotheekbewaringen in kaart te brengen.
Guido De Latte is bovendien de laatste scheepshypotheekbewaarder van België. De scheepshypotheekbewaring wordt binnenkort immers afgeschaft binnen de FOD Financiën. De bevoegdheden ervan worden overgenomen door een nieuwe dienst binnen het Directoraat-generaal Maritiem Vervoer van de FOD Mobiliteit en Vervoer.