Sluiten
Sluiten

Inleiding in de Nieuwgriekse literatuur

Paperback
Volume
307 p.
€ 23,00

Sinds Hesselings Geschiedenis der Nieuwgrieksche letterkunde uit 1921 is het Nederlandse taalgebied verstoken gebleven van een systematisch overzicht van de Nieuwgriekse literatuurgeschiedenis. Inleiding in de Nieuwgriekse literatuur tracht hieraan te verhelpen.
Het vangt aan met de literatuur uit de Komneense periode en de Palaiologentijd (12de-14de eeuw), behandelt vervolgens een aantal vroegmoderne (renaissance, Verlichting) en moderne (romantiek, realisme, modernisme) cultuurhistorische en literaire periodes, om af te sluiten met een overzicht van de – vaak postmoderne – literatuur uit het hedendaagse Griekenland.
Hoewel de Nieuwgriekse letteren zich door de eeuwen heen steeds ontwikkeld hebben op het ritme van de West-Europese literatuurgeschiedenis, benadrukt dit boek vooral de creatieve wijze waarop deze invloeden hebben bijgedragen tot een literair universum met een unieke stem. Dit biedt niet alleen plaats aan wereldbefaamde grootheden zoals K.P. Kavafis, Nikos Kazandzakis of Giorgos Seferis, maar ook aan literaire parels die het internationale publiek nog niet ontdekt heeft.
Aan de hand van een selectie van representatieve fragmenten – origineel en in vertaling – krijgt de lezer op deze manier een persoonlijk overzicht van de Nieuwgriekse literatuur vanaf haar ontstaan tot vandaag.

Productdetails
Productdetails
OndertitelVan de 12de tot de 21ste eeuw
ISBN9789038218939
Jaar2012
NUR635
Formaat160 x 240 mm
Volume307 p.
Over de auteur

Pieter Borghart is neohellenist en classicus. In 2005 promoveerde hij met een studie over het naturalisme in de Nieuwgriekse literatuur. Tussen 2007 en 2013 doceerde hij Nieuwgriekse letterkunde aan de Universiteit Gent. Naast heel wat (populair-)wetenschappelijke artikelen, is hij ook auteur van een boek over het Europese naturalisme (In het spoor van Emile Zola, 2006).