De geschiedenis van de huizen de Bargie en de Cluyse

Hardback
Volume
219 p.
€ 23,00

Marten Coppens groeide op in Delft, waar de statige grachtenhuizen zijn interesse wekten voor architectuur- en sociale geschiedenis. Tijdens zijn studies in Antwerpen in de jaren zeventig ging hij vaak vogelpikken in café Het Half Souke aan het uiteinde van de Stoofstraat. Daar viel zijn blik op het huis ‘de Bargie’ met zijn grotendeels intacte gevel en dubbele deur.

Jaren later, afgestudeerd en aan het werk, deed hij een bod op het huis, in de hoop dat de eigenaars het wilden verkopen. Tegen alle verwachtingen in werd zijn bod geaccepteerd. Bij de eerste bezichtiging bleken achter ‘de Bargie’ nog twee grotendeels authentieke achterhuizen te staan (‘de Cluyse’). Na vijf jaar administratief oponthoud werden de plannen goedgekeurd, en in 1992 kon de restauratie van beide sites van start gaan. Sindsdien zorgt een ononderbroken zoektocht naar authentieke bouwmaterialen voor de ontbrekende stukken. Voor sommige onderdelen duurde het jaren vooraleer ze gevonden werden, andere ontbreken ook vandaag nog.

Daarnaast speurde Marten Coppens ook naar bouw- en bewoningssporen, en voerde hij grondige opzoekingen uit in de uitgebreide hoeveelheid documenten die bewaard worden in het Antwerpse Felixarchief. Dit boek is de laatste stap in een proces dat vierenveertig jaar geleden begon.

Productdetails
Productdetails
Ondertitelin de Stoofstraat te Antwerpen
ISBN9789463969352
Jaar2020
NUR693
Formaat170 x 240 mm
Volume219 p.
Over de auteur

Marten Coppens groeide op in Delft, waar de statige grachtenhuizen zijn interesse wekten voor architectuur- en sociale geschiedenis.