Veelgestelde vragen

Diensten

  • Welke begeleiding biedt Skribis bij de publicatie van mijn boek?

    Een boek schrijf je niet zomaar, en voor veel auteurs is het iets wat ze maar één keer in hun leven doen. Professionele begeleiding kan dan het verschil maken, maar uiteraard heeft niet iedereen dezelfde noden. Daarom heeft Skribis een begeleidingstraject uitgestippeld waarbij je als auteur zelf een pakket kan samenstellen. Dat gaat van advies omtrent de afwerking van je manuscript, over redactie (taalcorrectie, eindredactie), lay-out en coverontwerp (vormgeving), tot online verkoop (distributie). Tijdens het hele traject staat onze redacteur je met raad en daad bij. Welke diensten je uiteindelijk ook kiest, je kan er enkel gebruik van maken als je je boek ook in onze drukkerij laat drukken.

  • Moet ik het volledige pakket aan diensten nemen?

    Dat hoeft niet per se. Onze diensten bij de productie van je boek zijn zo ontworpen dat je à la carte kan kiezen. Schrijf je zelf feilloos Nederlands of ken je iemand die talen heeft gestudeerd? Dan kan je je misschien de kosten voor eindredactie besparen. Of is er iemand in je omgeving die overweg kan met professionele grafische software? Dan hoef je de lay-out of de vormgeving van de cover niet aan ons over te laten. Welke diensten je uiteindelijk ook kiest, je kan er enkel gebruik van maken als je je boek ook in onze drukkerij laat drukken.

  • Hoe lever ik mijn manuscript aan?

    Manuscripten worden bij voorkeur in één word-bestand aangeleverd. Als er geen eindredactie meer moet gebeuren, dan zorg je dat je teksten uniform en consequent geredigeerd zijn. Als je wel voor redactie kiest, dan is taalcorrectie en eindredactie de taak van onze redacteur.

    In beide gevallen is het belangrijk dat de structuur van je manuscript duidelijk is: redacteuren en zetters moeten kunnen zien waar een nieuw hoofdstuk begint, tot welk titelniveau de tussenkopjes behoren, of je een verdere onderverdeling maakt in paragrafen en alinea’s, enz. Dat kan door nummering aan te brengen of door met grafische aanduidingen te werken (bv. het eerste titelniveau staat cursief en vet, het tweede enkel cursief, enz.). Om alle misverstanden te vermijden, is het raadzaam om vooraan in je manuscript een gedetailleerde inhoudsopgave op te nemen.

  • Kan ik mijn manuscript zelf (laten) redigeren?

    Als je voldoende zeker bent van de taalkundige kwaliteit van je tekst, dan hoef je die niet door ons te laten nalezen. Een manuscript zonder taalfouten is echter nog niet noodzakelijk persklaar: een eindredacteur heeft ook oog voor de formele consequentie en de structuur van je tekst.

    Om je hierbij zo goed mogelijk te helpen, stelt Skribis een document met 'redactionele richtlijnen' ter beschikking: Wanneer gebruik ik enkele en dubbele aanhalingstekens? Gebruik ik best cursief, vet of onderlijning om nadruk te leggen? Hoe geef ik mijn bibliografie in? Deze richtlijnen hoef je niet per se slaafs te volgen: misschien zijn er in jouw vakgebied andere vormvereisten gangbaar. Toch bieden ze een mooi overzicht van de aandachtspunten die je tijdens het schrijven en redigeren best voor ogen houdt.

  • Hoe lever ik mijn afbeeldingen aan?

    Als je boek afbeeldingen bevat, dan lever je die best op twee manieren aan. Je neemt ze op in je manuscript tussen twee witregels op de plaats waar ze ongeveer moeten komen. Onder de afbeeldingen plaats je het bijhorende onder- of bijschrift, eventueel voorzien van een instructie over de omvang (volledige pagina, halve pagina, kwart pagina, klein).

    Daarnaast lever je ook de originele bestanden van de beelden aan (.jpeg, .tiff, .eps, ...), met een duidelijke naamgeving. Om een goede drukkwaliteit te garanderen, hebben de afbeeldingen bij voorkeur een resolutie van 300 dpi. Veel beelden die je gratis op het internet vindt, voldoen niet aan deze kwaliteitsvereiste.

    Omdat afbeeldingen in hoge resolutie vaak vrij zwaar zijn, is het soms niet mogelijk om ze als bijlage bij een e-mail op te nemen (tot 10 MB). De gemakkelijkste manier om dergelijke zware bestanden digitaal tot bij Skribis te krijgen, is gebruik te maken van een gratis ftp-programma zoals Wetransfer, Dropbox of Google Drive. Jij uploadt je bestanden, wij krijgen een hyperlink toegestuurd om ze te downloaden.

  • Kan ik de lay-out van mijn boek zelf (laten) verzorgen?

    Als je zelf vertrouwd bent met professionele grafische software of je kent iemand die bereid is om de lay-out van je boek te verzorgen, dan mag je ons ook een drukklaar bestand (.pdf) van het binnenwerk bezorgen. Voor een standaard inhoudelijke kwaliteitscontrole, maar ook om er zeker van te zijn dat het bestand technisch in orde is, vragen we om ons vooraf een eerste drukproef te bezorgen. Zo kunnen indien nodig nog bijsturen. Als je zelf instaat voor de lay-out, moet je van ons in elk geval nog de juiste gegevens voor de colofonpagina krijgen.

  • Hoe lever ik een drukklare pdf van het binnenwerk aan?

    Omdat drukklare bestanden vaak vrij zwaar zijn (> 10 MB), is het meestal niet mogelijk om ze als bijlage bij een e-mail op te nemen. De gemakkelijkste manier om dergelijke zware bestanden digitaal tot bij Skribis te krijgen, is gebruik te maken van een gratis ftp-programma zoals Wetransfer, Dropbox of Google Drive. Jij uploadt je bestand, wij krijgen een hyperlink toegestuurd om het te downloaden.

  • Kan ik de cover van mijn boek zelf (laten) ontwerpen?

    Als je zelf vertrouwd bent met professionele grafische software of je kent iemand die bereid is om de kaft van je boek te ontwerpen, dan mag je ons ook een drukklaar bestand (.pdf) van het omslag bezorgen. Om er zeker van te zijn dat het bestand technisch in orde is, vragen we om ons vooraf een eerste drukproef te bezorgen. Zo kunnen we indien nodig nog bijsturen of het ontwerp technisch in orde brengen. Als je zelf instaat voor de vormgeving van de kaft, moet je van ons in elk geval nog de juiste rugdikte, barcode en eventueel de logo’s van Skribis krijgen.

  • Hoe lever ik een drukklare pdf van de cover aan?

    Omdat drukklare bestanden vaak vrij zwaar zijn (> 10 MB), is het soms niet mogelijk om ze als bijlage bij een e-mail op te nemen. De gemakkelijkste manier om dergelijke zware bestanden digitaal tot bij Skribis te krijgen, is gebruik te maken van een gratis ftp-programma zoals Wetransfer, Dropbox of Google Drive. Jij uploadt je bestand, wij krijgen een hyperlink toegestuurd om het te downloaden.

  • Kan ik mijn boek ergens anders laten drukken?

    Als je gebruik wil maken van de redactionele begeleiding die we aanbieden of de online verkoop via onze webshop, dan is het drukken van je boek bij Nevelland Graphics een vereiste. Opdrachten waarvan het drukwerk niet aan ons wordt toegekend, komen niet in aanmerking voor het begeleidingstraject. Omgekeerd zal Skribis geen boeken op de webshop opnemen die niet in onze drukkerij gedrukt zijn.

Terug naar overzicht