De kroniek van de familie Rodriguez d'Evora y Vega

Paperback
Nombre de pages
207 p.
34,00 €

En rupture de stock

Dit boek vertelt het verhaal van de familie Rodriguez d’Evora y Vega, die in de 16de eeuw vanuit Spanje via Portugal naar Vlaanderen kwam. Een deel van de familie belandde in Antwerpen, waar ze hun handel uitbreidden en verschillende paleizen en huizen aankochten.
In 1602 kocht Simon I het Land van Rode, een van de vijf baanderijen in het Land van Aalst. Amper één jaar later werd hij er baron. In 1682 werd deze baronie verheven tot markizaat, en de markies bleef heer van het Land van Rode tot aan de Franse Revolutie, het einde van het Ancien Régime.

De vanaf de 17de eeuw in hoofdzaak Gentse familie Rodriguez kocht domeinen in het Land van Rode, maar trad ook op als bouwheer in Beerlegem en Scheldewindeke. Behalve kastelen, zoals in Destelbergen, kochten ze eveneens verschillende herenhuizen in Gent. Zij waren ook weldoeners voor de gemeenten in het Land van Rode, bijvoorbeeld bij de bouw van de kerken in Bottelare en Oosterzele.

De familie speelde ook op politiek vlak een belangrijke rol in het Vlaanderen van de 17de, 18de eeuw en 19de eeuw: ze leverden schepenen van Ghedeele in Gent, burgemeesters in Oosterzele en Beerlegem, en parlementsleden. Hun schoonkinderen waren dan weer burgemeester in Elene, Leeuwergem, Oudenaarde, Wondelgem.

De laatste Rodriguez d’Evora y Vega overleed in 1920. De naam is uitgestorven, maar er zijn wel nog enkele afstammelingen langs de vrouwelijke zijde.

Dit boek wil komaf maken met de onwaarheden die in de loop der tijd over de leden van deze familie verschenen zijn. Primaire bronnen zoals parochieregisters, akten van de burgerlijke stand en andere originele documenten uit allerhande archieven verschaffen een genuanceerder beeld.

Détails du produit
Détails du produit
Sous-titreEerst baronnen, later markiezen van Rode
ISBN9789463969147
Année2020
NUR693
Format205 x 275 mm
Nombre de pages207 p.
OrganisationLand van Rode
À propos de l’auteur

Na haar studies Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde aan de voormalige RUG, stond Françoise Verhoosele jarenlang haar echtgenoot bij in zijn groothandel in textiel. Op het eind van jaren 1980 kreeg zij belangstelling voor haar familiegeschiedenis en stamboom. Tussen 1999 en 2012 was ze secretaris en webmaster, en later ook hoofdredacteur van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde – afdeling Gent (later Familiekunde Gent). Sedert 1998 is ze secretaris, hoofdredacteur en webmaster van het Heemkundig Genootschap Land van Rode. Zij schrijft artikelen en verzorgt workshops oud schrift in Merelbeke.