Zingems in dertien en een half hoofdstuk

Hardback
Nombre de pages
217 p.
25,00 €

Een uuzeke, een euberusse, smoespelinge. Pietse poovre zit op zeene ruë. ’t Es vier en vlamme. Deze woorden en uitdrukkingen waren jaren geleden nog volop in gebruik in Huise, Ouwegem of Zingem, maar nu, in 2018, zullen vele lezers deze woorden nog nauwelijks kennen en zeker niet meer gebruiken. Het is een deel van het talige erfgoed van Huise, Ouwegem en Zingem, het is de taal van onze ouders en grootouders.

In 2014 besliste de gemeente Zingem een werkgroep op te richten om de dialectwoordenschat van Zingem te inventariseren in het kader van het Zingemse dialectjaar in 2018. Onder leiding van dialectologe Veronique De Tier verzamelde de werkgroep duizenden dialectwoorden, samengebracht in dit Woordenboek van de Zingemse dialecten.

Jacques Hoste schreef een dialectnovelle over het leven van een Zingems gezin vijftig jaar geleden: Zingems in dertien en een half hoofdstuk. In elke titel zitten dialectwoorden die bij de behandelde dialectwoorden van een bepaalde letter horen: konsiir, lagiir, mussenschuij, pottink, enz. Het woordenboek wordt zo op unieke wijze gecombineerd met een literair verhaal dat het Zingems tot (nog) levende taalmaterie verheft. Het verhaal kan los van de woordenlijst worden gelezen, maar waar de dialectkennis de lezer in de steek laat, is er de woordenlijst voor meer informatie.

Het boek is daardoor meer dan een inventaris van woorden. Het legt het talige (en ook het literaire) erfgoed van Huise, Ouwegem en Zingem vast. Samen met de vele dialectwoordenboeken die de laatste jaren verschijnen, vormt dit boek een nieuw puzzelstukje in het Vlaamse dialectlandschap.

Détails du produit
Détails du produit
Sous-titreWoordenboek van de Zingemse dialecten: dialectwoorden uit Huise, Ouwegem en Zingem
ISBN9789492944351
Année2018
NUR626
Format175 x 245 mm
Nombre de pages217 p.
OrganisationGemeente Zingem
À propos de l’auteur

Veronique De Tier is dialectologe, Jacques Hoste is leraar Nederlands-Duits en schrijver.