Soorten afwerking

Softcover, garenloos gelijmd

Een garenloos gelijmde softcover is de meest voorkomende afwerkingsvorm op de boekenmarkt, zowel voor kleine als voor grote oplages. De afwerking van zogenaamde ‘paperbacks’ is relatief goedkoop en leent zich voor leesboeken en allerhande rapporten. Een garenloos gelijmde afwerking raden we af bij zwaardere of gestreken papiersoorten of voor boeken die veelvuldig worden gebruikt, zoals handboeken, kookboeken en naslagwerken.

Softcover, garengenaaid

Een garengenaaide afwerking, waarbij de boekkaternen eerst aan elkaar ‘genaaid’ worden, bieden we aan voor oplages vanaf 200 à 250 exemplaren. Garennaaien zorgt ervoor dat het boek beter openvalt en biedt op langere termijn de garantie dat het binnenwerk niet loskomt van de kaft. Deze afwerking is aan te raden voor boeken op zwaardere of gestreken papiersoorten, of voor boeken die bedoeld zijn voor frequent of langdurig gebruik (kookboeken, reisgidsen, erfgoedboeken, handboeken).

Softcover, garengenaaid met flappen

Ook deze afwerking bieden we aan vanaf 200 à 250 ex. Een kaft met flappen geeft het boek een exclusievere uitstraling, maar de flappen kunnen ook functioneel gebruikt worden, bijvoorbeeld als leeswijzer. Voorts zijn ze ook nuttig om aan de binnenzijde van de kaft een plan, landkaart, stappenplan of belangrijke illustratie te drukken, of gewoon om extra informatie over het boek of de auteur op te nemen. Afhankelijk van hun functie, kan de breedte van de flappen variëren van enkele centimeters tot bijna de breedt van het boek. Flappen zijn ook mogelijk bij een garenloos gelijmde afwerking.

Hardcover, garengenaaid

Hardcovers adviseren we vanaf een oplage van 250 à 300 ex. Deze afwerking maakt van je boek een luxueuze uitgave, een echt hebbeding (zeker als je ook kiest voor een bijhorend kapitaalbandje of leeslint). Een hardcover wordt nog steeds beschouwd als een teken van kwaliteit en duurzaamheid: het gewicht van de kaft zorgt ervoor dat je boek perfect openvalt. Hardcovers worden gebruikt voor allerlei soorten boeken, van poëziebundels en romans over kunstboeken en kookboeken tot erfgoedboeken.

Andere afwerkingsvormen

Behalve de hierboven besproken afwerkingsvormen, kunnen publicaties ook gebonden worden met ringen (wire-o) of zelfs uitgegeven in de vorm van een map, een clipbox, een (spel)doos, enz.

Drukkerij Mirto Print heeft heel wat expertise in deze materie. Contacteer Luc Bulckaert met al je vragen.