Over herinneren, de dood en de Franse Revolutie (e-book)

PDF
Volume
74 p.
€ 10,00
Links
Een voorproefje
Over herinneren, de dood en de Franse Revolutie (inhoud)
Over herinneren, de dood en de Franse Revolutie (fragment)

Het Spieghel Historiael jaarboek van de Bond van de Gentse Germanisten (BGG) wisselt jaarlijks af tussen een literair en een taalkundig nummer. Voor de editie 2023 is de letterkunde aan zet. Drie uiteenlopende bijdragen zijn hier samengebracht die verschillende onderzoeksvragen proberen te beantwoorden en daarenboven literaire genres doorbreken.

 

Dat fotografie evenals de woorden in het vastleggen van herinneringen nooit volledig betrouwbaar zijn, wordt door de verteller in de roman Hain van Esther Kinsky duidelijk gemaakt. Welke verhoudingen of verschuivingen spelen tussen het herinneren van het verleden en het waarnemen?

 

In Philip Pullmans trilogie His Dark Materials, een coming-of-age narratief, wordt de reis beschreven van de kinderlijke onschuld naar ervaring van de jongvolwassene. Is dit wel een vast en stabiel lineair gegeven, als je weet dat de volwassenheid niet echt kan worden getypeerd door een onveranderlijke en stabiele opvatting van identiteit?

 

In de laatste bijdrage wordt de dubbele functie van de briefvorm – een brug en een grens – onderzocht. Williams wil met haar briefroman de lezer toelaten een stevige empathie te ontwikkelen met de Franse Revolutie enerzijds en tezelfdertijd hem/haar op een veilige afstand te houden van de actuele gebeurtenis anderzijds. Ze gebruikt beide bewust in de wijze waarop ze zichzelf positioneert als vrouw die publieke en politieke gebeurtenissen rapporteert en hoe ze vrouwen tekent in die revolutionaire situatie. Kan Williams een voorzichtige balans vinden in traditionele beperkingen in het publieke en privédomein, teneinde haar werk toegankelijker te maken voor de doorsnee Engelse lezer?

 

Twee van de bijdragen in dit jaarboek geven verslag van een masterscriptie, de derde is een bachelorscriptie. Drie onderscheiden genres komen aan bod: een herinneringsroman, een Sci-Fi kinderroman over de dood en een briefroman. Hoe divers kan de literatuur niet zijn?

Productdetails
Productdetails
ISBN9789464445749
Jaar2023
NUR622
BestandsformaatPDF
Volume74 p.
OrganisatieBond van Gentse Germanisten
Over de auteur

Joost Buysschaert is emeritus hoogleraar Vertaalkunde aan de Universiteit Gent.