Inleiding in de Nieuwgriekse literatuur – Nieuwe editie

Hardback
Volume
395 p.
€ 25,00

Niet op voorraad

In 2012 verscheen Inleiding in de Nieuwgriekse literatuur, het eerste systematische overzicht van de moderne Griekse literatuurgeschiedenis in het Nederlandse taalgebied sinds bijna een eeuw. Ondertussen is er in Griekenland heel wat gebeurd: de financiële en economische crisis teistert het land nu al bijna tien jaar en heeft zowel het politieke, openbare als privéleven diepgaand getekend. En dat laat zich uiteraard ook voelen in de literatuur van het afgelopen decennium.

Aan de hand van een ruime selectie representatieve fragmenten – origineel én in vertaling – biedt dit boek een persoonlijke geschiedenis van de Nieuwgriekse literatuur vanaf haar ontstaan tot vandaag. Het historisch overzicht vangt aan met de literatuur uit de Komneense periode en de Palaiologentijd (12de-14de eeuw), en belicht vervolgens een aantal vroegmoderne (renaissance, Verlichting) en moderne (romantiek, realisme, modernisme) cultuurhistorische en literaire periodes. Hierin komen zowel wereldbefaamde grootheden als K.P. Kavafis, Nikos Kazandzakis, Giorgos Seferis en Odysseas Elytis aan bod, als literaire parels die het internationale publiek nog niet ontdekt heeft. De behandeling van de – vaak postmoderne – literatuur sinds het einde van het kolonelsregime in 1974 wordt in deze nieuwe editie aangevuld met een uitgebreide epiloog over de ‘literatuur van de crisis’.

Productdetails
Productdetails
OndertitelVan de 12de tot de 21ste eeuw
ISBN9789492944153
Jaar2018
NUR635
Formaat160 x 240 mm
Volume395 p.
Over de auteur

Pieter Borghart is neohellenist en classicus. In 2005 promoveerde hij met een studie over het naturalisme in de Nieuwgriekse literatuur, tussen 2007 en 2013 doceerde hij Nieuwgriekse letterkunde aan de Universiteit Gent. Naast heel wat (populair-)wetenschappelijke artikelen is hij ook de auteur van een boek over het Europese naturalisme (In het spoor van Emile Zola, 2006).