Nieuws

Nieuw boek over de Vuelta-zege van Remco Evenepoel

Nieuw boek over de Vuelta-zege van Remco Evenepoel

In ‘Om nooit te vergeten. Hoe Remco de Vuelta won’ heeft VRT-sportjournalist Christophe Vandegoor hét topjaar van Remco Evenepoel beschreven. Evenepoel won in 2022 vier belangrijke wedstrijden: Luik-Bastenaken-Luik, de Clásica San Sebastián, de Vuelta en het WK. Als reporter tijdens de Vuelta volgde Vandegoor Evenepoel en zijn ploegmakkers drie weken lang doorheen Spanje.

“Ik kon van dichtbij meemaken hoe de renners naar de overwinning toeleefden.”
- Christophe Vandegoor

Vandegoor neemt de lezer mee op een drie weken lange tocht in het spoor van Vuelta-winnaar Remco Evenepoel. Hij vertelt de gebeurtenissen door zijn ogen als reporter en die worden aangevuld met anekdotes uit zijn eigen verleden. “Als reporter zit ik normaal gezien altijd in de aankomsttribune en zie ik dus enkel het laatste moment van de wedstrijd met mijn eigen ogen. De Vuelta was anders: Ik kon van dichtbij meemaken hoe die renners naar de overwinning toeleefden”, vertelt Vandegoor.

Het boek beschrijft ook Evenepoels drie andere overwinningen in het voorbije jaar: Luik-Bastenaken-Luik, de Clásica San Sebastián en het WK. Toch ligt de focus vooral op de Vuelta. “Het WK is een eendagswedstrijd, de Vuelta duurt drie weken. Ik weet ook dat Evenepoel het meeste waarde hecht aan de Vuelta. Vandaar de focus op die ronde.”

“Evenepoel was vroeger soms wat prikkelbaar. Dat heb ik graag. Zulke karakters zijn veel interessanter dan ‘grijze muizen’.”
- Christophe Vandegoor

Het is niet het eerste boek over een topsporter dat Vandegoor schrijft. In 2006 pende hij al een boek over motorcrosser Stefan Everts neer. Het zijn Evenepoels straffe prestaties en sterke persoonlijkheid die hem ertoe aanzetten nog eens een boek te schrijven. “Evenepoel was vroeger soms wat prikkelbaar. Dat heb ik graag. Zo’n karakters zijn veel interessanter dan ‘grijze muizen’.”

“Nu is het moment om een boek te publiceren over zijn Vuelta-zege, alvorens alle aandacht naar zijn volgende grote ronde gaat.”
- Christophe Vandegoor

Het boek wordt gepubliceerd op 15 december. Dat is slechts drie maanden na de afloop van de Vuelta. “In januari begint een nieuw wielerseizoen. Evenepoel heeft al bekendgemaakt dat hij volgend jaar zal deelnemen aan de Ronde van Italië. Nu is het moment om een boek te publiceren over zijn Vuelta-zege, alvorens alle aandacht naar zijn volgende grote ronde gaat.”

Het boek wordt uitgegeven in eigen beheer bij SKRIBIS. “Ik koos hiervoor omdat ik in het verleden merkte dat – na de eindredactie en het uitgeven – de uitgeverijen minder acties ondernamen om het boek te promoten dan ikzelf deed. Zeker in deze tijden, met alle sociale media die voorhanden is, kan ik zelf de promotie van mijn boek in handen nemen. Wanneer een vriend me vertelde dat er een begeleidende uitgeverij is in het Gentse – SKRIBIS – nam ik contact op met hen, en dat was meteen een aangenaam contact.”

‘Om nooit te vergeten. Hoe Remco de Vuelta won’ is vanaf 15 december te koop op de webshop van SKRIBIS en bij Standaard Boekhandel. Het telt 240 bladzijden en kost 22,50 euro.

Geerard Adriaen

19/12/2022