Rondleiding in de Gentse Sint-Jacobskerk

Paperback
Volume
352 p.
€ 30,00

In 1093 werd in Gent een kapelkerk gebouwd ter ere van de H. Jacobus, de oudste die gewijd is aan deze heilige in de hele Benelux. Het ontstaan ervan situeert zich in de context van de ontluikende bedevaarten naar Sint-Jacob in Compostela. Met het verhaal van de H. Jacobus en de bedevaarten als uitgangspunt, vertelt Ronleiding in de Gentse Sint-Jacobskerk wat er met, in en rond deze kerk gebeurde in de bijna duizend jaar sedert haar oprichting. Het is in de eerste plaats een rijk geïllustreerde gids die de geïnteresseerde bezoeker toelaat om met kennis van zaken zelf in de kerk rond te gaan.

Daarnaast is het ook een onmisbaar naslagwerk voor wie zich in een bepaald thema wil verdiepen. In de uitvoerige bijlagen vind je informatie over het kerkhof dat tot het einde van de achttiende eeuw rond de kerk lag, de parochiegeestelijkheid, de pastorij, en de vele kunstenaars die in de loop der tijden in de kerk gewerkt hebben. Van de heiligen wier afbeeldingen in de kerk voorkomen, is een korte biografie opgenomen. Ten slotte besteedt het boek ook aandacht aan wat er zich achter de schermen bevindt: de kostbare verzamelingen relikwieën, het edelsmeedwerk en de rijk versierde archiefdocumenten en textielschatten die in de Sint-Jacobskerk bewaard worden.

Productdetails
Productdetails
ISBN9789492944139
Jaar2018
NUR648
Formaat180 x 250 mm
Volume352 p.
Over de auteur

Marc Beyaert studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent en doceerde vervolgens enkele jaren in de Democratische Republiek Congo. Na zijn terugkeer werd hij wetenschappelijk medewerker bij Defensie en het Nationaal Geografisch Instituut. Hij is (mede)auteur van talrijke geschiedkundige publicaties, en is vandaag nog steeds actief als archivaris van de Sint-Jacobskerk, als curator van het museum in de Koninklijke Militaire School en als vrijwilliger voor de registratie van kerkelijk erfgoed. Al vierenveertig jaar verzamelt hij documentatie over de Gentse Sint-Jacobskerk.