Gent '40-'45

Paperback
Volume
200 p.
€ 25,00

De vijftienjarige Gentenaar Jean fietste met zijn twee oudere broers richting Frankrijk, op bevel van de Belgische overheid. Alle mannen tussen zestien en vijfendertig jaar hadden immers de opdracht gekregen zich naar Frankrijk te begeven en zich ter beschikking te stellen van het Belgisch leger. Jean verklaarde zichzelf zestien. Bij hun terugkeer naar Gent ontdekten ze een bezette stad waar burgers werden geconfronteerd met een groeiende repressie door een buitenlandse dictatuur. Een aantal burgers zetten verzetskernen op die de werking van de dictatuur dwarsboomde en de bevrijding voorbereidde.
Jean werd net als zijn broers Paul en Jacques in ’42 verzetsstrijder binnen het Geheim Leger en nam deel aan clandestiene acties. Tijdens de bevrijdingsgevechten behoorden de broers tot een stootgroep die samen met de geallieerden en meer specifiek het Poolse leger de felle strijd om Gent-Noord succesvol afrondden.

 

De auteur reconstrueert het Gentse verhaal van zijn vader en diens twee broers binnen de context van de jaren ’30, de bezetting, verzet en bevrijding, en de naoorlogse beleving, gebaseerd op verscheidene bronnen en familiearchieven. Het verzet wordt in kaart gebracht met focus op het ‘Geheim Leger’, zonder afbreuk te doen aan andere verzetsbewegingen.

 

Het boek zal graag geconsulteerd worden door lezers die meer willen te weten komen over de bezetting van de stad Gent tijdens Wereldoorlog II, het ontstaan en de groei van verzetsgroepen en de weg naar de bevrijding. Afsluitend vindt de lezer een overzicht van waar we vandaag in Gent nog steeds gedenktekens en herdenkingsplaatsen terugvinden.

 

De auteur is de zoon van een ex-verzetsstrijder. Hij ondernam een zoektocht naar zijn vaders vergeten geschiedenis. Als politicoloog is hij gepassioneerd voor de impact van WO II op de deconstructie van het oude Europa en de creatie van het naoorlogse Europa, zowel op het domein van het institutionele als op het dagelijkse leven van zijn burgers.

Productdetails
Productdetails
OndertitelDrie broers in het Verzet
ISBN9789464445206
Jaar2022
NUR689
Formaat160 x 240 mm
Volume200 p.