SS-Gruppenführer Fritz Katzmann

Hardback
Volume
92 p.
€ 22,00

Het kan verwondering wekken dat er nog eens een boek verschijnt over WO II en dit over gebeurtenissen die 80 jaar geleden plaatsgrepen.

 

Een eerste bedoeling was de gebeurtenissen te beschrijven in Oost-Galicië tussen 1941-1944. De naam Oost-Galicië bestaat nu niet meer door de hertekening van de kaart van Europa na 1945. Het is nu Oekraïne geworden, eerst een deelstaat van de Sovjet-Unie, daarna in 1991 een onafhankelijke staat.

Het is in Oost-Galicië dat de grootste slachting werd aangericht tijdens WO II onder de Joodse bevolking.

Hoe het mogelijk was om in minder dan 3 jaar meer dan 500.000 Joden om te brengen, is nog steeds niet volledig opgehelderd. Nog minder is het te vatten dat voor deze uitmoording vele duizenden daders werden ingeschakeld die bijna allemaal straffeloos ontkwamen aan vervolging. In West-Europa was er destijds tot voor enkele jaren hierover weinig geweten en was er nog minder belangstelling voor.

 

Een tweede motief dat ik voor ogen had, is dat het fascisme in al zijn vormen nog niet ver van weggeweest is. De sluimerende onverdraagzaamheid is vaak het stille gif naar rassenhaat die uitgroeit tot geweld en moord. De steeds aangroeiende gebeurtenissen in ex-Joegoslavië, Sri Lanka, Syrië, China en nu recent de aanval van Rusland op Oekraïne zijn maar enkele voorbeelden. Het boek moge herinneren tot wat het kwaad, dat ook in de mens zit, kan leiden en dat een herhaling, zij het onder andere vormen, meer dan actueel is.

 

Dit boek gaat over de persoon van Fritz Katzmann die deze moordmachine heeft georganiseerd en uitgevoerd.

Productdetails
Productdetails
OndertitelDe vergeten en verdwenen uitvoerder van de vernietiging van de joden in Oost-Galicië - Polen tussen juli 1941 en juli 1943
ISBN978 94 644 4530 5
Jaar2022
NUR681
Formaat150 x 220 mm
Volume92 p.