Drie Koningen Zingen: met liederenschat

Paperback
Volume
178 p.
€ 29,50
Behoor jij ook tot de groep die een of twee Driekoningenliedjes kent, en voor dezelfde periode nog weet van ‘Nieuwejaarke soete’? Dan moet je dit boek – met dvd – aanschaffen. Je krijgt niet enkel een inzicht in de gebruiken rond Driekoningen en Verloren Maandag, de achtergrond en herkomst ervan en de diversiteit van de gewoonten op die dagen. Je vindt er ook meer dan tachtig verschillende liederen, de meeste over Driekoningen, en een behoorlijk aantal over Nieuwjaar, met de muziek. De registers maken je wegwijs in een grotere liederenschat.
Onze moderne cultuur legt de klemtoon te nadrukkelijk op economie en technologie. We kunnen natuurlijk niet zonder. Van onderuit is de aandacht voor speelse tradities en herinneringen een oefening die bijdraagt tot een hersteld evenwicht. Dat zoeken jongeren en ouderen in een gezelligheidscultuur. De viering van Driekoningen en van Verloren Maandag zijn in onze Lage landen en ver erbuiten een niet te versmaden gezelligheidsmoment dat hier thuishoort, dat de taal van het verlangen volks uitzingt en viert.
Dit handige boek geeft je daarbij de gewenste ondersteuning. Wie die dagen met een vereniging van jongeren of van volwassenen wil voorbereiden omdat die traditie haar belang heeft in het leven van onze streek, vindt in dit boek de nodige onderbouw en een keur aan liederen, die afwisseling mogelijk maken. Tot slot helpt de ingesloten dvd niet enkel als sfeerschepper, maar ook bij het uitdokteren van nieuwe initiatieven.
Productdetails
Productdetails
OndertitelDe tijd rond Driekoningen en Verloren Maandag
ISBN9789073626393
Jaar2016
NUR740
Formaat150 x 230 mm
Volume178 p.
OrganisatieANV-Vlaanderen
Over de auteur

Tony Vaessen, Lommel, voorzitter van de werkgroep Volkscultuur; Marc Cels, Tervuren, oud-hoofdbestuurslid ANV, gewezen voorzitter van ANV vzw (2008-2016); Paul Spapens, Tilburg, publicist en gespecialiseerd in volkscultuur; Annie Schreuders Derks, Susteren, schrijfster en lid van de commissie Volkscultuur Veldeke Limburg; Liesbet Depauw, Gent, stafmedewerker van LECA; Stefaan Top, Rotselaar, em. hoogleraar Volkskunde (KU Leuven), auteur van vele werken, onder meer van en over volksverhalen en oud-voorzitter van FARO en LECA; Armand De Winter, Wilrijk, voorzitter van het Internationaal Europeade Comité; Harry Swinkels, Tilburg, organist, koorbegeleider en componist.