Crazy Russian

Paperback
Volume
170 p.
€ 20,00

Niet op voorraad

Wat is er geworden van het eens zo geprezen Sovjetvolk dat de wereld wist te verbazen met zovele intellectuele en culturele wonderen op uiteenlopende maatschappelijke domeinen? Wat is er gebeurd met dat unieke vermogen van de Russen om met heldere uitspraken de realiteit rondom zich te verklaren? Hoe is het strikte Sovjetdenken – met zijn nadruk op ratio en positivisme – zo gemakkelijk kunnen vervallen in allerlei vormen van verstandsverbijstering?

Je kunt er inderdaad niet om heen: religieuze en andere obscurantistische voorstellingen over mens en wereld hebben het merendeel van de Russische bevolking als een infectie besmet en vormen de mentale tegenhanger van de feodaal-kapitalistische staatsmacht. Irrationalisme doordrenkt vandaag de hele samenleving, van boven naar onder en omgekeerd.

Welke zijn nu de voornaamste eigenschappen van dat ‘nieuwe Russische denken’? En hoe valt het te verklaren? De auteur van 'Crazy Russian' situeert de eerste aanzet tot een antwoord op deze vragen in het culturele trauma dat Rusland en de Russen opliepen gedurende de antisovjetcampagnes van Gorbatsjov en Jeltsin – een trauma dat leidde tot niet minder dan een antropologische mutatie van de Sovjetmens. Hij toont overtuigend aan dat de huidige, knotsgekke realiteit in Rusland alleen met behulp van een dergelijk soort denken van een ‘logische’ justificatie en legitimatie kan worden voorzien.

Productdetails
Productdetails
OndertitelWaarom de Rus denkt zoals hij denkt
ISBN9789073626829
Jaar2018
NUR630
Formaat140 x 220 mm
Volume170 p.
Over de auteur

Gunnar Vergauwen studeerde slavistiek, geschiedenis, moraalwetenschappen, sociale en Russische filosofie aan de universiteiten van Gent, Leuven, Brussel en Moskou. In de jaren 1990 was hij getuige van het ‘wilde kapitalisme’ onder Jeltsin. Hij doceert talen en werkte eerder als vertaler-tolk. Crazy Russian is zijn eerste boek.