De Dulle Griet of het Groot Kanon te Gent

Paperback
Volume
352 p.
€ 30,00

Ter voorbereiding van een internationaal congres over militair erfgoed startte Marc Beyaert in 1995, op vraag van de Leerstoel Krijgsgeschiedenis van de Koninklijke Militaire School in Brussel, een onderzoek naar de vijftiende-eeuwse Groot Kanon-bombarde in Gent, beter bekend als de ‘Dulle Griet’. Zijn speurtocht omvatte twee aspecten: enerzijds het uitpluizen van de vijftiende-eeuwse archieven, en anderzijds het technisch onderzoek op de bombarde zelf. Met medewerking van binnen- en buitenlandse specialisten en met de steun van de Stad Gent werd dit monument vanaf 1998 gerestaureerd.

Dit boek is een referentiewerk voor de ontwikkeling van vuurwapens in de eerste twee eeuwen van hun bestaan, en voor de praktische militaire geschiedenis van de vijftiende eeuw. Het maakt tevens een einde aan de verwarring rond de maten en het gewicht, de eigenschappen en het gebruik van de Dulle Griet/Groot Kanon-bombarde, en aan de wilde verhalen over dit unieke militaire monument in Gent, waarvan de vervaardiging gesitueerd moet worden tussen 1431 en 1448.

Productdetails
Productdetails
OndertitelCasus van de vijftiende-eeuwse krijgskunst en technologie
ISBN9789463969123
Jaar2020
NUR680
Formaat180 x 250 mm
Volume352 p.
Over de auteur

Marc Beyaert studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent en doceerde vervolgens enkele jaren in de Republiek Congo. Na zijn terugkeer werd hij lesgever aan de Koninklijke Kadettenschool in Laken en aan de Koninklijke Militaire School te Brussel. Hij was lid van de Commissie Leger-School, medeoprichter van de Educatieve Dienst in het Koninklijk Legermuseum te Brussel en geschiedkundig medewerker aan het Nationaal Geografisch Instituut. Hij is auteur van talrijke publicaties over middeleeuwse krijgskunst en is vandaag nog steeds actief als curator van het museum in de Koninklijke Militaire School.