Nieuws

Lancering Dorp zonder koning

Lancering 'Dorp zonder koning'

Op zondag 12 november werd in het ‘Buurthuis’ van Moerbeke-Waas het boek Dorp zonder koning officieel voorgesteld. De locatie was niet toevallig gekozen: Moerbeke-Waas is het dorp waar het schrijversduo Ludo Apers en Dirk De Schepper – voor de gelegenheid samengesmolten tot L.D. Schaepers – hun jeugd doorbrachten, respectievelijk in een dorpscafé en op een boerenerf. Halfweg de jaren 1980 werd die idyllische gemeenschap van bietenboeren en arbeiders in de suikerfabriek opgeschrikt door een brutale moord. Ondanks verwoede pogingen kon het gerecht de dader nooit achterhalen, maar de ‘riekmoord’ tastte het sociale weefsel wel grondig aan. ‘Het dorp verandert in een roddelnest, het café in een arena, de markt in een levende gazet’, staat te lezen op de flaptekst.

‘We hebben deze episode beiden van dichtbij meegemaakt’, geeft Dirk De Schepper aan. ‘Toen het idee om samen een roman te schrijven vorm kreeg, besloten we om het verhaal hieraan op te hangen’, vult Ludwig Apers aan. ‘Dorp zonder koning is geen klassieke ‘whodunit’ noch het resultaat van doorgedreven onderzoeksjournalistiek, maar beschrijft de impact die zo’n schokkende gebeurtenis heeft op een lokale gemeenschap.’ Daarin schuilt meteen ook de universele waarde van het boek. Lezers uit de streek zullen ongetwijfeld heel wat echo’s herkennen uit de plaatselijke politiek en bedrijvigheid in de suikerfabriek – die overigens op een boogscheut van het ‘Buurthuis’ lag –, maar de roman heeft veel meer te bieden dan deze ‘couleur locale’.

Ludwig Apers is met Dorp zonder koning niet aan zijn proefstuk toe als romancier, voor voormalig journalist Dirk De Schepper was het de eerste keer dat hij meewerkte aan een tekst van dergelijke omvang. ‘En dat ging niet altijd van een leien dakje’, beaamt hij. ‘Maar met Ludwig had ik een ervaren leidsman’. Voor het glas geheven werd, wilden beide jeugdvrienden nog kwijt dat deze samenwerking smaakt naar meer.

16/11/2017