GATEN

Paperback
Volume
84 p.
€ 20,00

Voor zijn bijdrage aan het Kunstenfestival Watou 2023 vertrok Joris Vermassen van een bijzonder actueel thema. Via de gaten die door bommen in een oorlogslandschap worden geslagen, legt hij de link tussen de Eerste Wereldoorlog en de oorlog in Oekraïne. De bomkraters van beide oorlogen verschillen niet veel van elkaar. In beide gevallen staan ze voor ondraaglijk lijden. Tijdens WO I was zijn eigen grootvader in de strijd betrokken als reservist. In 1915 ontsnapte hij in Poperinge aan de dood toen daar verschillende bommen insloegen.

 

Vermassen tekende en schilderde een reeks bomkraters van toen en nu, en verbond die met een aantal kortverhalen. In de beelden zijn de figuren afwezig, waardoor ze een universele betekenis krijgen. In de begeleidende verhalen is de mens juist wel aanwezig en wordt hij geconfronteerd met zijn mentale littekens.

 

Vermassen presenteert de tekeningen en schilderijen nadrukkelijk in klassieke lijsten. Daarmee stelt hij zowel de traditie van het romantische landschap in vraag als de romantische mythe van de oorlog, die samen met de Eerste Wereldoorlog ten onder ging.

Productdetails
Productdetails
Ondertitelvariaties op een thema
ISBN9789464445657
Jaar2023
NUR303
Formaat150 x 200 mm
Volume84 p.
Over de auteur

Joris Vermassen (°1964) werd bekend als striptekenaar en comedian. Hij is de auteur van de bekroonde beeldroman Het Zotte Geweld. Een doctoraat in de kunsten bracht hem bij de beeldende kunst, waar hij een vernieuwende, vrijere vorm van beeldverhaal ontwikkelde.

www.jorisvermassen.be