Van Rabot naar Rabat

Paperback
Volume
848 p.
€ 30,00

Weinig mensen weten nog dat het woord ‘blog’ afgeleid is van het Engelse log (‘boomstam’). Om de snelheid en positie van zeeschepen te bepalen, werd vroeger dagelijks een log overboord gegooid. Vervolgens telde men hoeveel minuten het duurde voordat deze boomstam volkomen uit het zicht verdwenen was. Het resultaat noteerde de kapitein in een logbook. Het Nederlandse woord ‘logboek’ wordt sindsdien gebruikt voor een verzameling van gegevens die op geregelde tijden worden bijgehouden. De hedendaagse, digitale versie wordt ‘blog’ genoemd.

Rabot-Blaisantvest is een Gentse wijk die de laatste jaren op meerdere vlakken aan verandering onderhevig is. Denk aan de afbraak van de beruchte Rabottorens, de herbestemming van de Sint-Jozefkerk, de sluiting van volkscafés, het verdwijnen van buurtwinkels, het openen van exotische supermarkten, nieuwbouwprojecten zoals de Tondeliersite, de renovatie van gasklokhouders, enz. Sommige werken zijn bijzonder ingrijpend en springen meteen in het oog, maar veel kleine evoluties ontsnappen aan de aandacht.

Deze blog is erop gericht om precies deze alledaagse, banale zaken vast te leggen, in de hoop dat stadssociologen, projectontwikkelaars, geschiedkundigen, archeologen, enz. over twintig jaar in dit boek een schat aan vergeten, ‘onbelangrijke’ informatie terugvinden. Het beeld is echter verre van volledig. Want zelfs na bijna vijfentwintig jaar hebben deze dynamische wijk en haar bewoners nog steeds niet al hun geheimen aan de auteur prijsgegeven.

Het zou fantastisch zijn als dit boek een inspiratiebron zou worden voor iemand die het werk met een geheel eigen insteek verderzet.

Productdetails
Productdetails
Ondertitel2013/2014-2019/2020
ISBN9789463969819
Jaar2021
NUR740
Formaat170 x 240 mm
Volume848 p.
Over de auteur

Marion Andrews woonde jarenlang in de Gentse wijk Rabot-Blaisantvest. De verzamelde blogposts Van Rabot naar Rabat zijn tegelijkertijd bedoeld als nalatenschap én eerbetoon aan haar voormalige woonplaats.