Honger naar Gent

Paperback
Volume
136 p.
€ 18,00

Een stad kan je niet opeten, maar met de blik gericht op voeding kan je ze wel op een originele manier leren kennen. In elke periode moesten immers zowel de inwoners als de bezoekers dagelijks voorzien worden van spijs en drank. Het is vanuit die bijzondere invalshoek dat deze wandelgids je van Gent laat proeven en genieten. Twee mooi uitgestippelde wandelingen leren je Gent kennen tijdens vroegere bloeiperiodes: de late middeleeuwen, met de veertiende eeuw als hoogtepunt, en de negentiende-eeuwse Arteveldstad, wakker geschud door de industriële revolutie.

In beide periodes heeft het systeem van voedselvoorziening en -bedeling de stad mee vormgegeven. Want een stad voeden zonder koelkast of vrachtwagen, vergt een andere organisatie dan vandaag. Ontdek hoe middeleeuws Gent elke dag bijna zeventigduizend monden voedde, waar de levensmiddelen toekwamen en hoe ze aan de man werden gebracht. Of wandel op de plek waar nog niet zo lang geleden een groot slachthuis stond, als teken van moderniteit en vooruitgang.

Een ding staat vast: je zal van deze wandelgids alleen maar meer honger krijgen naar Gent.

Productdetails
Productdetails
ISBN9789463969918
Jaar2021
NUR502
Formaat135 x 215 mm
Volume136 p.
Over de auteur

Dirk Holemans is auteur, onderzoeker en coördinator van Oikos – Denktank voor Sociaal-Ecologische Verandering. Hij heeft al geruime tijd een boontje voor Gent: vroeger als gemeenteraadslid, nu als stadsverteller met een grote honger naar historische studies over zijn stad.

Gentenaar Noël Callebaut is regisseur, acteur en verhalenverteller. Daarnaast is hij al meer dan dertig jaar actief als welzijnswerker. Hij is gepassioneerd door de vele anekdotes en verhalen van de ‘kleine vrouw en man’ in de ‘grote geschiedenis’ van Gent.