Een brede waaier aan mogelijkheden

Welk boekformaat kies je best?

Drukkerij Mirto Print, de initiatiefnemer van SKRIBIS, staat al decennialang bekend als boekdrukker en heeft een ruim en gevarieerd aanbod. In het verkennend gesprek worden die opties besproken in functie van het soort boek, je budget en de gewenste oplage.

Het soort boek bepaalt het formaat! Bekijk hier een overzicht van de meest voorkomende formaten, gekoppeld aan het soort boek.

Offset of digitaal?

Drukkerij Mirto Print is gespecialiseerd in het drukken van boeken. Onze drukkerij combineert digitaal printen en offsetdruk, twee druktechnieken die complementair zijn. Dankzij digitaal printen kan er in heel kleine oplages worden gedrukt. Offsetdruk is interessanter voor grotere oplages en garandeert een hogere kwaliteit, zeker voor vierkleurendruk. Door onze jarenlange ervaring met het drukken van boeken voor uitgeverijen en organisaties garandeert SKRIBIS-Mirto Print met beide druktechnieken een eindresultaat volgens de regels van de kunst.

Softcover of hardcover?

De afwerking van je boek kies je in functie van je budget, de papierkeuze, het soort boek en de frequentie waarmee het gebruikt zal worden. Bekijk hier een overzicht van de meest voorkomende afwerkingsvormen.

Papierkeuze: mat of glanzend?

Papiersoorten worden in de volksmond vaak ingedeeld in ‘mat’ en ‘glanzend’, maar dat is eigenlijk niet correct. We spreken beter over ‘ongestreken papier’ en ‘gestreken papier’. De keuze hiervoor is niet alleen afhankelijk van je budget, maar ook van het soort boek en de aan- of afwezigheid van illustraties of foto’s.

Naast de courante papiersoorten beschikt onze drukkerij ook over een ruimer assortiment. Je bent steeds welkom om het juiste papier uit ons aanbod ter plaatste te komen kiezen.

Oplage

Bij SKRIBIS kan je je boek laten drukken vanaf 20 ex, maar de gemiddelde oplage bij een eerste druk ligt op zo’n 200 à 300 ex. Daar is een goede reden voor: om tot een verkoopprijs te komen waarmee je je investering kan terugverdienen (en er eventueel iets aan overhouden), moet je de ‘vaste kosten’ (begeleiding, eindredactie, vormgeving) over een substantieel aantal exemplaren kunnen verdelen. In de praktijk schommelen de oplages meestal tussen de 100 en 1500 ex.

Het bepalen van de oplage maakt deel uit van het begeleidingstraject. Veel hangt af van het soort drukwerk en de gekozen afwerking: zo raden we sommige auteurs aan om te starten met een kleine oplage en later eventueel bij te drukken, terwijl het in andere gevallen beter is om de startoplage meteen voldoende hoog te leggen (bijvoorbeeld bij een vierkleurendruk in offset afgewerkt met een hardcover). Bekijk hier de factoren die de oplage bepalen.

Biedt SKRIBIS print-on-demand aan?

Online vind je heel wat mogelijkheden voor print-on-demand (POD): je kan er je boek zelfs vanaf één exemplaar laten drukken. Dit betekent dat je geen voorraad hoeft aan te leggen, maar per bestelling een boek laat drukken: ‘print on demand’ dus.

De dagelijkse praktijk in de drukkerij heeft ons echter geleerd dat heel wat boeken via print-on-demand kwaliteitsgebreken vertonen: binnenwerken die los komen of scheef gesneden zijn, de verkeerde looprichting van het papier, kaften die niet beschermd zijn door plastificatie, enz.

Omdat we bij SKRIBIS niet alleen voor inhoudelijke en vormelijke, maar ook voor druktechnische kwaliteit kiezen, bieden wij geen POD aan. Je kan je boek wel reeds vanaf 20 ex. laten drukken.

Interesse in onze prijzen? Vul dan hier het contactformulier in.

Stap 5: online verkoop Contacteer ons