Energietrilemma

Paperback
Volume
128 p.
€ 20,00
Blijft het licht branden als we de kerncentrales sluiten? Wat zijn de ecologische en financiële gevolgen van de kernuitstap? Zijn subsidies noodzakelijk om investeringen in vervangcapaciteit uit te lokken? Biedt een forse toename van de invoer van elektriciteit de eenvoudigste oplossing? Of moeten we net de vraagzijde intelligenter beheren? En welke opportuniteiten bieden elektrische voertuigen?
Er is niet één unieke energietoekomst. Toch willen we een energiesysteem dat tegelijkertijd betrouwbaar, duurzaam en betaalbaar is. Kunnen we de drie doelstellingen van het energietrilemma verzoenen? In dit boek verkennen we het Belgische elektriciteitslandschap van 2030 vanuit het trilemma-perspectief. We beantwoorden de vragen hierboven en wijzen op de belangrijkste afwegingen of 'trade-offs' volgens het energietrilemma. Deze analyse toont aan hoe een ambitieus beleid gebruik kan maken van technologische evoluties om het energietrilemma te realiseren.
Productdetails
Productdetails
OndertitelEen verkenning van het Belgische elektriciteitslandschap in 2030
ISBN9789073626652
Jaar2017
NUR740
Formaat170 x 240 mm
Volume128 p.
OrganisatieItinera Institute
Over de auteur

Johan Albrecht is professor aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit Gent en tevens senior fellow van het Itinera Institute. Hij is de auteur van zes boeken en meer dan veertig internationale publicaties.
Sam Hamels en Lennert Thomas zijn als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit Gent.