Het palet van de meester

Paperback
Volume
156 p.
€ 25,00

Schilderen was voor de Gentse kunstenaar Jos Trotteyn (1910-2002) zijn manier om uitdrukking te geven aan een onuitputtelijke stroom van uiterst gevarieerde ideeën. Het kenmerkende palet van deze verborgen parel bevat een veelheid aan subtiele tinten, van Indisch geel en oker over karmijnrood en cyaanblauw tot sienna. Dit verfijnde gebruik van kleurenschakeringen staat in het teken van uiteenlopende thema’s – van sobere natuurimpressies tot hallucinante droombeelden – zodat het onmogelijk is om Jos Trotteyn in één woord te beschrijven. Door middel van een ruime selectie geeft de samensteller van dit boek een representatief overzicht van het indrukwekkende oeuvre dat deze schilder heeft nagelaten.

Eigentijdse getuigenissen en uitvoerige citaten plaatsen de schilderijen van Jos Trotteyn in hun context en bieden inzicht in de originaliteit van deze kunstenaar. De subtiele beeldtaal die hij ontwikkelde is zowel schatplichtig aan de Vlaamse Primitieven als aan het surrealisme. Het was er deze schilder niet om te doen één enkel genre te bestrijken en daarmee naam te maken. Jos Trotteyn creëerde daarentegen een eigenzinnige wereld waarin realiteit en verbeelding elkaar voortdurend raken en aanvullen.

Productdetails
Productdetails
OndertitelJos Trotteyn
ISBN9789463969024
Jaar2020
NUR642
Formaat160 x 245 mm
Volume156 p.
Over de auteur

Jan Barbe kende Jos Trotteyn persoonlijk en maakte van het opsporen en catalogiseren van diens wonderlijke werken zijn levenswerk. Tussen 2012 en 2020 ging hij niet alleen op zoek naar de resterende schilderijen van Jos Trotteyn, maar ook naar de verhalen van de bezitters. Dit kunstboek is het resultaat van jarenlang opzoekingswerk en tevens een eerbetoon aan deze vergeten Gentse schilder.