Veelgestelde vragen

Publiceren in eigen beheer

 • Wat is publiceren in eigen beheer?

  Publiceren in eigen beheer of self-publishing houdt in dat je je boek niet laat uitgeven door een uitgeverij, maar dat je zelf de rol van auteur-uitgever op jou neemt. Jij treedt op als opdrachtgever: je bestelt een zelf te bepalen aantal exemplaren van je boek, vormgegeven en gedrukt volgens jouw smaak en voorkeuren. De oplage kan je vervolgens wegschenken, zelf verkopen of laten distribueren via een webshop.

  Publiceren in eigen beheer hoeft niet per se te betekenen dat uitgeverijen niet in je manuscript geïnteresseerd zijn. Auteurs kiezen steeds vaker bewust voor self-publishing omdat ze zelf de touwtjes in handen willen houden.

 • Wat is het verschil tussen publiceren in eigen beheer en publiceren bij een uitgeverij?

  Zowel publiceren in eigen beheer als publiceren bij een uitgeverij heeft een aantal voor- en nadelen. Bij self-publishing draag je als auteur de volledige investering om je boek te publiceren. Je staat zelf in voor de kosten van de eindredactie, de lay-out, de vormgeving van de cover en het drukwerk.

  Als je overtuigd bent van de waarde van wat je geschreven hebt, heeft publiceren in eigen beheer ook een aantal grote voordelen. Zo behoud je alle auteursrechten, heb je zelf het laatste woord over elk inhoudelijk en vormelijk aspect van je boek, en komen de inkomsten grotendeels jou toe als je boek een commercieel succes wordt.

  Je boek onderbrengen bij een uitgeverij heeft als voordeel dat je in principe niet zelf hoeft te investeren. ‘In principe’, want uitgeverijen zijn steeds minder bereid om risico te nemen. Behalve de kwaliteit van je manuscript en de geschiktheid van het onderwerp, stellen ze steeds vaker een productiesubsidie of een verzekerde afname van enkele honderden exemplaren als voorwaarde om je boek uit te geven.

  Daar staat tegenover dat je je auteursrechten geheel of gedeeltelijk overdraagt aan de uitgeverij; en dat de uitgeverij, al dan niet in overleg, beslist welke vormgeving je boek krijgt, op hoeveel exemplaren het gedrukt wordt en tegen welke prijs het verkocht zal worden. Ook als je zelf mee hebt geïnvesteerd, bedraagt je auteursrechtenvergoeding doorgaans niet meer dan 10 tot 15% van de netto-omzet.

 • Waarin onderscheidt Skribis zich van andere self-publishing platformen?

  De meeste online self-publishing platformen zijn onpersoonlijke digitale omgevingen. Je kan er standaardsjablonen downloaden voor de lay-out van je boek en de vormgeving van de cover; via een online calculator berekenen hoeveel de drukkosten zullen bedragen; en ten slotte een bestelling plaatsen door drukklare bestanden te uploaden. Van persoonlijke begeleiding is niet of nauwelijks sprake.

  Skribis wil precies daarop inzetten. We geloven dat wie zelf investeert in de publicatie van een boek, de persoonlijke begeleiding verdient die je ook bij een uitgeverij zou krijgen. Bij ons communiceer je niet met een online platform, maar gidst een ervaren redacteur je doorheen het hele publicatieproces. Vanaf het eerste verkennende gesprek tot de publicatie op onze webshop is hij je vaste aanspreekpunt. Als redacteur staat hij niet alleen garant voor het metier van het boekenvak, maar houdt hij ook de timing – strak als het moet – nauwlettend in het oog.

Terug naar overzicht