Veelgestelde vragen

Sluiten
Sluiten

Meest gestelde vragen

 • Wat is het verschil tussen publiceren in eigen beheer en publiceren bij een uitgeverij?

  Zowel publiceren in eigen beheer als publiceren bij een uitgeverij heeft een aantal voor- en nadelen. Bij self-publishing draag je als auteur de volledige investering om je boek te publiceren. Je staat zelf in voor de kosten van de eindredactie, de lay-out, de vormgeving van de cover en het drukwerk.

  Als je overtuigd bent van de waarde van wat je geschreven hebt, heeft publiceren in eigen beheer ook een aantal grote voordelen. Zo behoud je alle auteursrechten, heb je zelf het laatste woord over elk inhoudelijk en vormelijk aspect van je boek, en komen de inkomsten grotendeels jou toe als je boek een commercieel succes wordt.

  Je boek onderbrengen bij een uitgeverij heeft als voordeel dat je in principe niet zelf hoeft te investeren. ‘In principe’, want uitgeverijen zijn steeds minder bereid om risico te nemen. Behalve de kwaliteit van je manuscript en de geschiktheid van het onderwerp, stellen ze steeds vaker een productiesubsidie of een verzekerde afname van enkele honderden exemplaren als voorwaarde om je boek uit te geven.

  Daar staat tegenover dat je je auteursrechten geheel of gedeeltelijk overdraagt aan de uitgeverij; en dat de uitgeverij, al dan niet in overleg, beslist welke vormgeving je boek krijgt, op hoeveel exemplaren het gedrukt wordt en tegen welke prijs het verkocht zal worden. Ook als je zelf mee hebt geïnvesteerd, bedraagt je auteursrechtenvergoeding doorgaans niet meer dan 10 tot 15% van de netto-omzet.

 • Welke begeleiding biedt Skribis bij de publicatie van mijn boek?

  Een boek schrijf je niet zomaar, en voor veel auteurs is het iets wat ze maar één keer in hun leven doen. Professionele begeleiding kan dan het verschil maken, maar uiteraard heeft niet iedereen dezelfde noden. Daarom heeft Skribis een begeleidingstraject uitgestippeld waarbij je als auteur zelf een pakket kan samenstellen. Dat gaat van advies omtrent de afwerking van je manuscript, over redactie (taalcorrectie, eindredactie), lay-out en coverontwerp (vormgeving), tot online verkoop (distributie). Tijdens het hele traject staat onze redacteur je met raad en daad bij. Welke diensten je uiteindelijk ook kiest, je kan er enkel gebruik van maken als je je boek ook in onze drukkerij laat drukken.

 • Hoeveel zal mijn boek opbrengen?

  Dat hangt grotendeels af van twee factoren: de verkoopprijs en het aantal verkochte exemplaren. Als je je boek te koop aanbiedt op de webshop van Skribis, gaat er 6% btw van de verkoopprijs af en houdt Skribis een distributiekost in op de netto-inkomsten.

  Op het bedrag dat je dan overhoudt, betaal je als particulier in je personenbelasting een bepaald percentage belasting, dat varieert van 25% (inkomsten < € 12.470) tot 50% (inkomsten > € 38.080). Komen de inkomsten jouw organisatie of vereniging toe, dan betaal je 6% meerwaardebelasting als je btw-plichtig bent en niets als je niet btw-plichtig bent.

 • Welke betaalmogelijkheden zijn er op de webshop van Skribis?

  Wie een bestelling plaatst op onze webshop, heeft keuze uit de volgende betaalmogelijkheden: kredietkaart (VISA, Mastercard, Maestro, American Express), bankkaart (Bancontact), KBC/CBC Payment Button, Belfius Direct Net, SOFORT Banking, PayPal, iDEAL en bankoverschrijving.

  Omdat we je pakket pas versturen nadat we een betaalbevestiging hebben gekregen, levert betalen via overschrijving meestal enkele dagen vertraging ook. De betaallink met gestructureerde mededeling die je in dit geval ontvangt, is bovendien slechts twee weken geldig.

 • Zal Skribis promotie maken voor mijn boek?

  Een essentieel verschilpunt tussen uitgeven bij een uitgeverij en uitgeven in eigen beheer, is promotie. Uitgeverijen zullen promotie maken voor hun boeken omdat ze zo snel mogelijk de investering willen terugverdienen. Aangezien jij (of je organisatie) bij een uitgave in eigen beheer de investering hebt gedaan en het merendeel van de inkomsten ook jou (of je organisatie) toekomt, zal je zelf inspanningen moeten doen om je boek te promoten.

  Dat betekent niet dat Skribis je hierbij niet kan helpen. Op aanvraag ontwerpen we graag een flyer of een bladwijzer aangepast aan het coverontwerp van je boek. Als je ons een adressenlijst bezorgt, staat onze mailingafdeling klaar om alle geïnteresseerden per post een flyer (of bladwijzer) toe te sturen. We nemen je boek ook graag op in de elektronische nieuwsbrief van Skribis, of maken we een digitale flyer via MailChimp. Alles hangt uiteraard af van het budget dat je hiervoor ter beschikking hebt.

 • Publiceert Skribis ook e-books?

  Ja, maar alleen als er van het boek in kwestie bij Skribis ook een gedrukte editie verschijnt. In dat geval helpen we je graag om je boek ook als e-book op de webshop aan te bieden.

 • Wat is publiceren in eigen beheer?

  Publiceren in eigen beheer of self-publishing houdt in dat je je boek niet laat uitgeven door een uitgeverij, maar dat je zelf de rol van auteur-uitgever op jou neemt. Jij treedt op als opdrachtgever: je bestelt een zelf te bepalen aantal exemplaren van je boek, vormgegeven en gedrukt volgens jouw smaak en voorkeuren. De oplage kan je vervolgens wegschenken, zelf verkopen of laten distribueren via een webshop.

  Publiceren in eigen beheer hoeft niet per se te betekenen dat uitgeverijen niet in je manuscript geïnteresseerd zijn. Auteurs kiezen steeds vaker bewust voor self-publishing omdat ze zelf de touwtjes in handen willen houden.

Terug naar overzicht